WdW educatie nodigde tien mensen in de leeftijd van 18 tot 25 jaar uit om in hun vrije tijd en op wekelijkse basis het project Is it because I’m black? binnen de muren van Witte de With te ontwikkelen.
Zij kregen de unieke gelegenheid om in een “gevestigde” kunstinstelling te infiltreren om hun visie te geven op onderwerpen uit de lopende tentoonstelling Street: behind the cliché, daarbij werkten zij samen met betrokken kunstenaars en curatoren.
Op woensdag 18 oktober is het zo ver; dan presenteert Witte de With met trots Is it because I’m black? Surviving the cliché. Een avond vol beeldende kunst, gesprekken, dans en muziek. Net als in de tentoonstelling is voor het event ‘de straat’ inspiratiebron: als een openbare ruimte waar mensen elkaar passeren en ontmoeten. Voor de één is het een plaats om in zichzelf gekeerd van A naar B te gaan, voor de ander is het een politiek, cultureel of kunstzinnig strijdtoneel. Op straat ervaar je een grote concentratie aan verschillen en overeenkomsten. Het is een theater waar je ziet en gezien wordt. Waar je jezelf aan anderen spiegelt en waar anderen zich spiegelen aan jou.
Tijdens Is it because I’m black? functioneert Witte de With tijdelijk als een symbolische en levendige straat. Met de tentoonstelling Street: behind the cliché als openbare omgeving wordt met gasten en publiek de invloed van de straat op de eigen identiteit en het dagelijks leven onderzocht.
Kunstenaar David Blandy wordt geïnterviewd. In zijn werk analyseert Blandy het effect van massamedia, subculturen en populaire cultuur op het vormen van een eigen identiteit. Columniste Hasna El Maroudi draagt voor. Zij vraagt zich af of de straat vrijheid betekent of juist een dwangmiddel is om een bepaalde identiteit of houding aan te nemen. Choreografe Alexandra van der Hilst geeft een workshop: beweeg je mee of blijf je beschouwend op het trottoir staan.
Is it because I’m black? biedt onophoudelijk de mogelijkheid om vanuit een bijzonder perspectief naar de straat te kijken.
Aan het event werken mee: Nina Boas, Vincent Cardinaal, Hans Dekker, Stefanie Elst, Hedwig Homoet, Niels van Poecke, Jelle Schuilenberg, Lotte Stekelenburg, Linda Thoen, Bieke Versloot.