Vanaf vandaag is MELLY de nieuwe naam van de tentoonstellingsruimte op de begane grond van Witte de With Centrum voor Hedendaagse Kunst. Dit is een van de tentoonstellingsruimtes van de instelling aan de Witte de Withstraat 50 in Rotterdam.
De naam MELLY werd voorgesteld door een groep jonge Rotterdammers: GIZEM ADANUR, CHLOÉ BLANSJAAR, TAYLER CALISTER, MOHAMED CHAJID, SJOERD VAN KAMPEN, STIJN KEMPER, EVA LANGSTRAAT, JOY RAVENSWAAIJ en SYTZE VAN DER WOLK. Zij waren van september 2018 tot februari 2019 deelnemers aan een werk-leertraject bij Witte de With en werden gevraagd om een nieuwe identiteit voor de ruimte te ontwikkelen. De naam MELLY werd geïnspireerd door het kunstwerk Melly Shum Hates Her Job van kunstenaar Ken Lum, een affiche in opdracht van Witte de With dat sinds 1990 te zien is op de gevel van het gebouw. De jongeren stelden voor om de ruimte toegankelijker te maken en een publiek programma te starten met ontmoeting als uitgangspunt.
Deze tentoonstellingsruimte had sinds mei 2018 de voorlopige naam ZONDER TITEL. Ontworpen voor tentoonstellingen en publieke bijeenkomsten, wordt in deze ruimte werk gepresenteerd dat varieert van kunst in opdracht tot archiefmateriaal en is het de voornaamste plek voor het publieksprogramma. Ook dient het als een klaslokaal en een boekwinkel. De transformatie van een white-cube tentoonstellingsruimte naar een multifunctionele plek voor publieksprogramma's ging gepaard met een educatieproject voor collectief leren. Het hoofddoel van dit initiatief is het actief betrekken van een publiek door middel van beeldende kunst. Het initiatief omvat ook een werk-leertraject en is ontworpen voor Rotterdamse jongeren.
Door hun eigen verhalen te delen creëren de Rotterdamse jongeren een ruimte die getuigt van hun verlangen om te verbinden en kracht te vergaren. Via deze herstellende daden bevragen ze aangerichte kwetsuren en overgeleverde vertellingen.
— Teana Boston-Mammah, socioloog, april 2019
Het kunstwerk in de vorm van een affiche, Melly Shum Hates Her Job van kunstenaar Ken Lum werd door de deelnemers van het collectief geïnterpreteerd als een proto-meme uit het pre-internettijdperk. "Melly kan iedereen zijn", merkten ze op. De directeur van Witte de With, Sofía Hernández Chong Cuy, legt uit hoe het werkproces met de deelnemers van het programma "een gemeenschappelijke interesse heeft getoond in het bevorderen van sociale inclusie, in het ontwikkelen van samenwerkingsverbanden en in het opzetten van innovatieve partnerschappen die lokaal zinvol en ook wereldwijd relevant zijn."
Ken Lum creëerde Melly Shum Hates Her Job vanuit zijn interesse in de geschiedenis van zijn familie, Chinese spoorwegarbeiders in Canada. Hij wilde de emotionele ervaringen rondom arbeidsomstandigheden aankaarten. Het kunstwerk van Ken Lum is echter doelbewust niet biografisch. In plaats daarvan gaat het over een gemeenschappelijke ervaring en over sociale mobiliteit - of het gebrek daaraan - in het licht van klassen-, ras- en genderongelijkheid. Tegenwoordig wordt het beschouwd als een openbaar kunstwerk in de buurt van de wijk Cool in Rotterdam. Dit werk is door de jaren heen in verschillende talen in het buitenland tentoongesteld. Door de tijd heen heeft het ook verschillende kunstenaars geïnspireerd en is de naam Melly Shum zelfs als pseudoniem gebruikt voor profielen op sociale media.
"Het doet mij goed om te zien dat Rotterdamse jongeren kansen als deze met beide handen aangrijpen en zo meedenken over onze cultuur en onze stad helpen vormgeven."
— Said Kasmi, Wethouder Onderwijs, Cultuur en Toerisme Rotterdam, 2019
Het hernoemen van ZONDER TITEL naar MELLY maakt deel uit van een identiteitsvoorstel dat de nadruk legt op collectieve ervaringen vanuit verschillende perspectieven. MELLY benadrukt ook de rijkdom aan diversiteit die Rotterdam tot een wereldstad van de eenentwintigste eeuw maakt.
"Bijna 30 jaar geleden kwam Melly naar Rotterdam. Inmiddels is ze een vertrouwd gezicht, een gewone Rotterdammer. Haar verhaal staat voor dat van zovelen. Nu biedt ze gelegenheid aan ons allemaal om bij haar onze verhalen te delen, onze geschiedenissen te begrijpen en ons leven samen te bepalen."
— Jacob van der Goot, Voorzitter Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur, 2019
Twaalf kunstenaars die in Nederland en de omgeving werken, werden uitgenodigd om posters te maken die reageren op het nieuwe identiteitsvoorstel: MAJA BEKAN, KÉVIN BRAY, CHLOË DELANGHE, BALDVIN EINARSSON, PRISCILA FERNANDES, VERA GULIKERS, AN ONGHENA, KEVIN OSEPA, JOSIE PERRY, RORY PILGRIM, TRAMAINE DE SENNA en EDWARD CLYDESDALE THOMSON. De tentoonstelling opent vanmiddag in MELLY bij Witte de With. Tijdens deze opening zal er ook een archiefpresentatie te zien zijn over de originele Ken Lum tentoonstelling, die in 1990 interne discussies over culturele diversiteit besprak en die gepaard ging met talrijke samenwerkingen in de stad. Deze presentatie is georganiseerd in samenwerking met Stijn Kemper, een van de negen deelnemers aan het initiatief voor collectief leren in 2018 en 2019.
Hoewel MELLY de naam Witte de With niet vervangt, was het proces om de tentoonstellingsruimte op de begane grond een naam te geven inspirerend voor het lopende onderzoek naar de naam van de instelling.
De naam van deze non-profit kunstinstelling, opgericht in 1990, weerspiegelt de locatie, de Witte de Withstraat. Deze werd op haar beurt in 1871 vernoemd naar de zeventiende-eeuwse marineofficier Witte Corneliszoon de With (1599-1658). In 2017 ontstond er een discussie over de naam van de instelling, die stelde dat meer bewustzijn over de oorsprong en betekenissen ervan noodzakelijk was. Sindsdien onderzoekt Witte de With Centrum voor Hedendaagse Kunst haar identiteit en beschouwt het instituut het proces van het hernoemen van ZONDER TITEL naar MELLY als een case study voor het lopende onderzoek.
Bij haar indiensttreding bij Witte de With in 2018, stelde Sofia Hernández Chong Cuy dat ze prioriteit wilde geven aan onderzoek dat zowel geschreven als ondervertegenwoordigde geschiedenissen beschrijft. Ze legt uit dat het instituut zichzelf "ontvankelijk en verantwoordelijk op zal stellen. Op de eerste plaats komt dit tot uiting in een vernieuwde vorm van hedendaagse betrokkenheid."
Om de ruimte zo toegankelijk mogelijk te maken is MELLY tijdens onze openingsuren gratis te bezoeken.
Een reeks publieke programma's wordt georganiseerd in samenhang met de tentoonstellingen. Bezoek onze kalender voor meer informatie, of volg ons op Instagram, Facebook, en Twitter.
Biografieën van alle deelnemende kunstenaars kunnen via deze link worden gedownload. Voor persaanvragen en meer informatie kunt u contact opnemen met Jeroen Lavèn via [email protected] of bel +31 10 411 01 44.