Het werk van kunstenaars Ana María Millán en Rosalind Nashahibi wordt gepresenteerd in de ruimtes op de tweede verdieping van Witte de With. Deze verdieping heeft directeur Sofía Hernández Chong Cuy bij haar aantreden aangewezen om elk tentoonstellingsseizoen twee gelijktijdige solotentoonstellingen te presenteren. Op de derde verdieping van Witte de With is een tentoonstelling te zien met werken van Dora García, Sharon Hayes, Emily Jacir, Mahmoud Khaled, Carlos Motta, Wu Tsang, en Akram Zaatari, en een brief van Quinn Latimer.
Daarnaast in Zonder titel, het project op de begane grond, twee nieuwe presentaties, één met mail art van Marcos Kurtycz en een tweede presentatie met aandacht voor het openbaar kunstproject uit 1991 in Rotterdam van John Ahearn en Rigoberto Torres. Sinds mei 2018 bevindt Zonder titel zich op de begane grond van Witte de With en omvat kunstinstallaties, een boekhandel en een initiatief gericht op collectief leren.
Hieronder volgt een kort overzicht van deze presentaties. Persafbeeldingen voor alle tentoonstellingen en biografieën van alle deelnemende kunstenaars kunnen via deze link worden gedownload. Voor persaanvragen en meer informatie kunt u contact opnemen met Jeroen Lavèn via [email protected] of bel +31 10 411 01 44.
Ana María Millán, een solotentoonstelling
Leden van alternatieve gemeenschappen lijken zich vaak meer thuis te voelen in hun fantasiewereld dan in de realiteit. Millán gaat binnen deze subcultuur op zoek naar individuen die de wereld en het heden een nieuwe betekenis willen geven. Deze tentoonstelling verzamelt werken waarin dit thema centraal staat en die gemaakt werden in Milláns geboorteland Colombia, in Mexico en in haar huidige woonplaats Berlijn.
Nieuw werk van Rosalind Nashashibi
Sinds enkele jaren voert kunstenaar Rosalind Nashashibi een gesprek met schrijver en curator Raimundas Malašauskas, die uitgenodigd werd om deze tentoonstelling als gastcurator samen te stellen. De rode draad tussen de werken in de tentoonstelling, die schilderijen en een nieuwe film van de kunstenaar omvat, is een verkenning van emotionele relaties. Tijdens deze tentoonstelling gaat het eerste deel (van in totaal drie delen) van een nieuwe film in première. De film is mede gemaakt in opdracht van Witte de With Center for Contemporary Art, Edinburgh Art Festival, Vienna Secession en Foksal Gallery Foundation.
Een tentoonstelling met werken van Dora García, Sharon Hayes, Emily Jacir, Mahmoud Khaled, Carlos Motta, Wu Tsang, en Akram Zaatari, en een brief van Quinn Latimer
Deze tentoonstelling bevat recente werken van kunstenaars die centrale thema’s van briefwisselingen aankaarten. Ze is samengesteld met aandacht voor nieuwe vormen van geschreven correspondentie via digitale berichten en toont hier in het bijzonder kunst die fictie en theorie omarmt. De tentoonstelling bevat ook een selectie geannoteerde digitale reproducties en gaat gepaard met een publiek programma waarin een “epistolaire” beeldcultuur verkend wordt. De begeleidende publicatie neemt de vorm aan van een brief die bezoekers kunnen ontvangen door zich aan te melden voor onze nieuwsbrief.
Mauricio Marcín over Marcos Kurtycz
Mail art is een medium dat gebruikt werd door Marcos Kurtycz (1934-1996), een Poolse kunstenaar die in 1968 naar Mexico verhuisde. Zijn 'bombrieven', die hij in 1981 begon te creëren, en die bestonden uit het systematisch versturen van artistieke missies naar instellingen en individuen, behoren tot zijn meest interessante en zelden geziene kunstwerken. Voor Zonder titel presenteert curator Mauricio Marcín in de tentoonstellingsruimte op de begane grond van Witte de With een evoluerende presentatie van deze brieven.
Over John Ahearn & Rigoberto Torres
Zevenentwintig jaar nadat Witte de With de kunstenaars John Ahearn en Rigoberto Torres opdracht heeft gegeven om een openbaar kunstproject te ontwikkelen die enkele lokale Rotterdammers portretteerde, blikt de instelling terug op dit project en reikt ze opnieuw uit naar elk van de deelnemers. Deze presentatie, in Zonder titel, toont foto’s van het maakproces en ephemera van het oorspronkelijke project, naast actuele getuigenissen en nieuwe fotografische portretten.
Deze tentoonstellingen worden georganiseerd door Witte de Withs directeur, Sofia Hernández Chong Cuy, en haar team: Samuel Saelemakers, curator; Rosa de Graaf, associate curator; Jessy Koeiman, programmamaker collectief leren; Wendy van Slagmaat-Bos, productiemedewerker. Gastcuratoren: Mauricio Marcín en Raimundas Malašauskas.
Een reeks publieke programma's wordt georganiseerd in samenhang met de tentoonstellingen. Bezoek onze kalender voor meer informatie, of volg ons op Instagram, Facebook, en Twitter.